I år, 2019, fyller Club Cosmos 65 år och detta skall firas, uppmärksammas och på andra sätt göras minnesvärt med en i sin enkelhet ändå inte alls oansenlig kongress.
Kongressen hålls 6-7 april på Dicksonska Folkbiblioteket, även känt som Allégården, där Club Cosmos en gång i tiden fick sin början. Sedan 1954 har det dock hunnit hända både det ena och det andra, så vi skall inte nöja oss med endast historiska tillbakablickar (även om det givetvis blir ett par sådana också).
Hedersgäster
De flesta kongresser med någon form av ambitioner har minst en hedersgäst och CosCon har efter en relativt ringa mängd hårt arbete ordnat inte mindre än två!
Gabriel Setterborg
Det är ingen mindre än Gabriel Setterborg som är fanhedersgäst på CosCon. Och det är ju passande – 1954 grundade han nämligen Club Cosmos och det första mötet hölls på Dicksonska folkbiblioteket där bibliotekarien och översättaren Roland Adlerberth uppmuntrande de unga sf-läsarna.
Gabriel har skrivit ett antal sf-böcker under pseudonym (men vilken pseudonym vet jag faktiskt inte, så jag har ännu inte kunnat hitta några av hans böcker) och har en lång karriär som översättare bakom sig.
Gabriel Setterborg är sedan länge hedersmedlem i föreningen han bildade, och även om historien om hur det hela startade inte är helt okänd ska det naturligtvis bli extra intressant att höra mer om det på samma plats.
Pål Eggert
Författaren Pål Eggert är vår författarhedersgäst. Pål debuterade med Ars Moriendi – konsten att dö 1998. Hans andra roman, De döda fruktar födelsen, gavs ut av Järnringen 2010. Hans tredje roman Borde vara död gavs ut på Styxx Fantasy 2013 och 2017 kom Dödfödd på Swedish Zombie.
Pål Eggert skriver ”i den blodiga skärningspunkten mellan fantasy, skräck och socialrealism”.
Förutom skrivandet arbetar Pål inom social resursförvaltning med missbrukare och andra som tidigare varit hemlösa. Han bor med sin familj i Göteborg.